Versterkingsopgave Groningen

Gemeente Eemsdelta

Het project

Het is de afgelopen jaren één van de meest besproken onderwerpen in de nationale politiek: de gaswinning, aardbevingen en daaropvolgende versterkingsopgave in de provincie Groningen. Dit alles heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven van de inwoners van het aardbevingsgebied. De eigen situatie, praktische gevolgen van de versterkingsmaatregelen, vele regelingen en soms tegenstrijdige adviezen veroorzaken schade. Zowel aan individuele personen of gezinnen, als aan de sociale cohesie in een buurt, wijk of dorp.

De hoofdconclusie van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen in het rapport ‘Groningers boven gas’ (gepubliceerd op 24-02-2023) is duidelijk. De belangen van de Groningers zijn structureel genegeerd bij de aardgaswinning in Groningen: “De veiligheid, het beschermen van bezit, de gezondheid en het welzijn van de Groningers hebben onvoldoende meegeteld in de besluitvorming over de Groningse gaswinning”. 

Wat doen wij?

Eén van de gemeentes in de kern van het aardbevingsgebied is de gemeente Eemsdelta. Onze collega Jeroen is in deze gemeente projectleider van diverse projecten binnen de versterkingsopgave. Eén van deze projecten is de dorpsversterking Wirdum, waar nog een grote versterkingsopgave ligt.

Om de bewoners van dit gebied sneller perspectief en zekerheid te bieden is de dorpenaanpak geïntroduceerd. Ieder dorp uit de dorpenaanpak krijgt een dorpsteam dat onder andere bestaat uit bouwers, de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeente. Het dorpsteam is aanwezig in het dorp en coördineert de versterking van het hele dorp. Die versterking wordt uitgevoerd in meerdere fases en het dorpsteam verlaat het dorp pas als het hele dorp is versterkt. Jeroen is de projectleider vanuit de gemeente voor dorpsteam Wirdum.

Volgende
Volgende

Herinrichting Grotestraat-Noord